tiistai 4. marraskuuta 2008

Omenakoreja!

Tämä syksyhän on ollut todella rikasta omena-aikaa meillä, on hillottu, kuivattu ja laitettu omenaa kaikkiin mahdollisiin ruokiin ja leivonnaisiin. Nyt on aika julistaa omakausi virallisesti päättyneeksi.

Oikean omenasadon innoittamana kokeilin omenoiden tekoa myös villasta pesukoneessa. Näistä osa on huovutettu sukkahousujen sisällä, mutta asiaa kokeilleet tietävät, että aikamoinen irroittaminen sukkahousuissa on, kun tuppaavat huopumaan kiinni, joten kokeilin seuraavaa konstia ihan kelvollisin tuloksin: Eli ompelin pötkön selalisesta "paperisesta" jutusta, jota oli tullut jonkin vanun alapuolella meille ja tietenkin olin säästänyt, hih. saman asian ajanee kertakäyttölakana tms. Pötköön pistelin langanpäiden yms. päälle pyörittelemiäni hahtuvalevystä tehtyjä palloja (osassa jo tässä vaiheessa kanta ja lehdet langalla kiinnitettyinä). Lopuksi ompelin jokaisen omenapallon omaan lokeroonsa pötkylän päältä koneella suoralla ompeleella ilman päättelyä, joten pesun jälkeen helppo purkaa ja pötkylää käyttää uudestaan. Koneesta tuli toinen toistaan hassumman näköisiä palloja, joita sitten muokkasin käsin loppuun. Ihan kelvollisia omppuja helposti ja nopeasti. Näitä varmaan laitetaan jakoon Joulumerkeissä...

Viimeiset syysomenat poimi mummin Mike lauantaina (taisi siinä isänsä vähän avustaa). Pyykkikopallinen niitä vieläkin tuli, vaikka useampia laatikollisia olin jo keräillyt ja useamman viikon ajan lähes päivittäin pienen ämpärillisen, lehdetkin olivat lähteneet puusta aiemmin. Poiminta-aika oli oikea, seuraavana yönähän oli meilläkin jo "kova" pakkanen. Kuinkahan monta omenaa tai kiloa omenoita tuossakin puussa oli!?!

Nyt on neulottu pussukkaa, tossukka ja rukkasta huopuvista langoista jonkinlaisena välityönä, isomman neulomuksen suunnittelun muhiessa päässä. Ideoista ei pulaa, eikä oikeastaan langoistakaan. Valinnan vaikeutta siis. Ompeluideoita ja tarpeita myös runsaasti liikkeellä.
Palaillaan!


Edittiä:
Lisäsin sivuun tuon "Tässä kuussa valmistuneet" laatikon tuonne sivuun. Ei tarvi kuunvaihteessa yrittää muistella, kunhan muistaa merkitä valmistumisen jälkeen.

4 kommenttia:

Rasa kirjoitti...

Hyvännäkösiä omenoita, molemmissa koreissa!

-maria- kirjoitti...

Namusia omenoita!

kataliina kirjoitti...

Kävin vastavierailulla :)
Tosi kauniita käsitöitä, eritoten nuo pinkkisävyiset laukut on tosi suloisia. :)
Kuin myös nämä omput!

Mammutti kirjoitti...

rasa, Maria ja Kataliina:
Kiitokset!
Noita omppuja on hauska tehdä, erityisesti se hetki, kun pesukoneesta ottaa epämääräisen myttyrän ja hetken pyörityksen ja venyttelyn jälkeen se näyttääkin jo ompulta.