keskiviikko 4. elokuuta 2010

Viimeviikolta!


Oikeasti nämä värjäykset on jo edelliseltä viikolta, viimeviikolla kuvattu ja tällä viikolla bloggausvuoro. Täällä pitää nyt keksiä vähän sijaistoimintaa, kun tuo koipeni sanoi taas yya-sopimuksen irti, eikä siis liikuta, värjäämisestä puhumattakkaan. Enemmittä valittelemisitta asiaan:

Yläkuvassa 235 grammaa 100% villaa "huivilankaa" värjättynä kahvilla. Edellisen päivän kahvilla värjäyksen jälkiliemi vielä näytti tummalta, joten lisäsin siihen vähän tummaa kahvinpurua ja kivasti väriä riitti tähän lankaan. Lanka on kuvassa liian vaaleaa, joten kuvitelkaa tummempi sävy. Tästä tulee jokin huivi isona, kunhan osaan päättää mallin. Tuli juuri mieleen, että onkohan missään ohjetta "kahvikuppi" pitsiin?


Kirppikseltä ostin nimettömiä lankoja, joita sitten värjäilin. Langat muistuttivat Isoveli-lankaa paksuudeltaan ja olemukseltaan. Alkuperäinen väri oli valkoinen, oikeastaan likaisen valkoinen, vihreään taittuva, vähän laikullinen, lankaa oli yhteensä puolisen kiloa. Ensin pistin koko satsin raparperipuretukseen ja sen jälkeen osan pistin väriliemeen, jossa oli lehtiseosta. Värit on luonnossa ihan kivat, mutta ensimmäiset laikullisiksi tulleet värjäykset. Joko langoista itsestään johtuvaa (voisko olla vaikka jokin "sekundapussilanka"), tai sitten syy on värjääjässä. Eipä tuo haittaa, värit on kuitenkin ihan kivat ja lanka ei paljon maksanut, sopivaa harjoitteluun.


Pari bloggausta sitten oli kuva "vaaleanpunaisista spageteista", jotka kylläkin toisilla näytöillä näytti ihan juuri jauhetulta jauhelihalta, kuva oli näistä langoista märkinä. Näitä värjäyksen ihmeitä, keltasipulilla saa vaaleanpunaista lankaa. Ensimmäisen kerran värjäsin langan jälkiliemessä ja tuli hyvin haaleaa vaaleanpunaista. Kaupassa yritin etsiä sipulinkuoria turhan siistiksi siivotusta sipulilaarista ja sain kasaan vain pienen satsin. No, en malttanut odottaa lisäsipuleita ja toisaalta tiesin tulevan tummaa keltaista, jos sipulia on paljon. Niinpä keittelin pienen kasan kuoria ja sillä liemellä värjäsin uudestaan langan. Haalean punertavaa lankaa siitä sitten tuli. Alkuperäinen väri oli luonnonvalkoinen ja 100% Shetlannin villaa oli 300 grammaa. Tuliskohan tästäkin jokin huivi...


Toissapäivänä tytär huuteli puukasan luota; "että täällä on ampparisudenkorento". Piti sitä itsekkin mennä katsomaan ja äkkiä kameraa hakemaan, kun totesin ötökän olevan ihan kuin ampiaisen ja sudenkorennon risteytys. Yritin etsiä lajimääritystä ötökälle, muttei ainakaan täällä elävistä sudenkorennoista moista löydy. Tunnistaako joku tämän ötökän? Pituutta kaverilla oli n. 3-4 cm.


Sunnuntaina oltiin tyttöjen ja Henkan ja Hellun kanssa perinnepäivillä.
Tässä olis isoenolle (traktorimiehiä) kuva Henkasta "ajelemassa" vanhalla traktorilla.


Ja ihan kaikille lampaiden syöttäjä Hellu toivottaa meidän kaikkien puolesta:
Oikein hyvää elokuun alkua!


7 kommenttia:

knea kirjoitti...

Kivannäköisiä värjäyksiä sinulla taas!
Ötökkä näyttäisi ampiaispuupistiäiseltä http://www.kolumbus.fi/hannu.j.tanner/hymenoptera/Tremex_fuscicornis.html
Meitä "pelotteli" muutama vuosi sitten jättiläispuupistiäinen pörräämällä ympärillä. Erikoisen näköisiä otuksia!

Zelda kirjoitti...

Hauskan näköinen kaveri tuo ötökkä! Herkkulankaakin olet taas keitellyt;)

Marjut kirjoitti...

Kivoja värjäyksiä:) Häviääkö kahvin tuoksu kuivuessa vai jääkö lankaan pienet aromit?

Outi kirjoitti...

Minä olen kanssa nähnyt noita ampiaispuupistiäisiä vai mitä-ne-nyt-ovat tänä kesänä. Enkä koskaan ennen. Julman näköinen ötökkä, olin saada slaagin, kun tuommoinen suhautti ohi. Ja oli muuten isompi, kuin tuo mainitsemasi. Onkohan sun pörriäinen vauva?:D En ole vielä päässyt keittelemään, saapa nähdä, miten käy. Sinä tunnut aika kivasti hurahtaneen värjäyshommiin!

Sini kirjoitti...

Moikka! En tiedä oonko ollu sun suosikkilistalla mutta laitan saman viestin niille kaikille keiden muistelen kommentoineen usein: Blogilista on poistanu miut kaikkien suosikeista, joten jos haluat blogini takasin suosikeihin niin se pitää listätä uudestaan :).

enkulin käsityöt kirjoitti...

Voi kun kivoja lankoja olet saanut aikaan. Minäkin kokeilin kerran kahvivärjäystä. Tulee hieno sävy.

Mammutti kirjoitti...

Kiitokset kommentoijille ja Knealle tuon ötökän tunnistamisesta vielä erikseen kiitos!
Noita ampiaispuupistiäisiä taitaa asua meillä enemmänki. Tytär löysi yhden edellistä isomman ja tutkaili päivän verran sen elintapoja.
Aavistuksen kahvin hajua haistaa kyllä tuosta "kahvilangasta" vielä pesunkin jälkeen. Mutta arvatkaapas, miten monta kuppia kahvia piti juoda samalla, kun keitteli noita kahvilankoja... Kuvitelkaa kuuma päivä, iso kattilallinen kahvia kuumana monta tuntia levittää tuoksuaan lähes tuulettomalla pihalla. Kyllä maistui oikea kahvi.