torstai 2. syyskuuta 2010

Farkuista ja langoista!

Pistetään tänne vähän näitä elokuun tekemisiä. Syyskuu/sukkakuu alkoi ja syksyltä jo tuntuukin. Eilen tuli vettä ihan kuin saavista kaatamalla, tuojotettiin vaan ikkunasta ulos ja ihmeteltiin sateen mahtia. Jokohan tämä sade herätti seitikit?

Ekaluokkalaiselle synttärilahjaksi menevä villatakki samasta tuntemattomasta langasta, josta tehtyjä täältä löytyy alemmista bloggauksista. Tein villatakin tuttuun tapaan ylhäältä alaspäin ja pingoitetun takin mittasin kooltaan 140 cm olevaksi. Tyttö on aika pitkä ja toivon takin olevan kooltaan suht sopiva. Kukkasen vielä virkkasin ja napin laitoin koristeeksi.


Mikä on varmaakin varmempi syksyn merkki?
Mammutti alkaa paloitella farkkuja! Vanhemmat lukijat (siis kauan blogiani lukenee, hih) tietävät, että meillä pääsee farkuista helposti eroon, eikä farkkupaloittelijan lapsilla ole farkkuja ja jos onkin, nukkuuvat ne tyynyn alla, ettei äiti pistä palasiksi.

Keväällä tekemäni kukallinen käsilaukku alkaa olla auttamatta liian kesäinen ja aloin farkkupaloista kasaamaan syyslaukkua. Ihan kiva ja "oman kokoinen" tulikin. Peruslaukku, sisäkuvasta näkyykin taskut ja vetoketjutasku. Vuorikangas on poikkeuksellisesti uutta, huuteli hyllystä olevansa sopivan värinen farkkulaukkuun ja sinne sitten pääsikin.


Laukkua tehdessäni mieli farkkutakin teosta laukulle kaveriksi nousi ajatuksissa ykköseksi. Vähän siinä katselin farkkupinoa ja totesin, ettei ainakaan ilman lycraa, eli sitä oikeaa farkkukangasta ole riittävästi takkiin. Vaan uskomaton onni kävi! Seuraavana päivänä naapuri kiikutti kassillista farkkuja mulle. Uskomatonta tuuria! Nyt on sitten kassille takkikin loppusilitystä vaille valmis. Takille piti tietysti neuloa seuraksi huivi, joten ne kuvataan sitten yhdessä. Meinasin ommella Henkalle synttärilahjaksi lattiatyynyn farkkupaloista, saas nähdä, keneltä lähtee housut jalasta, meinaan taas näyttää kasa liian pieneltä...

Kasveilla värjätyistä langoista neuloin Ailit, eli Kasvi-ailit. Jotenkin erilainen fiilis neuloa itse värjäämistään langoista.


Ja pakollinen värjäyskuva:
Vasemmalla 250 grammaa ohutta 100% villaa, eli "huivilankaa". Värjätty ensin nokkos-saniaisliemessä, mutta oli liian laimean väristä, joten pistin sipulinkuorien kanssa kattilaan ja jo tuli kaunis väri (joka ei tietenkään näytä kuvassa oikealta).
Oikealla 200 grammaa paksumpaa täysvillalankaa värjättynä kaadetun Terijoen salavan lehdillä, jotka "ruskettuivat" maassa muutaman viikon. Pihassa oli rumaksi ja toispuoleiseski pensaan varjostajaksi kasvanut Terijoen salava, jota ei enää pystynyt leikkaamaan (ilman nosturia). Puu pois ja kannosta lähteneet versot ensi keväänä ja siitä eteenpäin tarkkaan "muotoleikkaukseen". Kaadetut puut tallensin varmaan paikkaan, älköön kukaan niitä sieltä polttako. Ensi keväänä toivon mukaan saan niistä kuoret irti ja kuorista kaunista väriä lankaan...

Kaunista loppuviikkoa!13 kommenttia:

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Nätti villatakki!

Taina kirjoitti...

Ihanan punainen villatakki!

Mä tarttisin kans jonkun, jolle kiikuttaa vanhoja farkkuja. Sydän verta vuotaen heitin kesällä ison läjän kaatopaikkakuormaan, kun totesin, etten taida niistä ikinä mitään tehdä ja rajansa silläkin, mitä paikkavärkiksi tarvii säilyttää.

Neferi kirjoitti...

Haaveissain farkut on mun - siis jos osaisin jotain niistä ommella. Mutta aika näyttää :).

Hienoja käsitöitä ja toivottavasti porukoilla on kuitenkin käyttövaatteet turvassa :D.

Tess kirjoitti...

Hieno laukku ja villatakki!

Hih, alkoi naurattamaan, kun ajattelin lapsien pitävän kynsin hampain kiinni housuistaan, ettei äiti pääse leikkomaan niitä paloiksi :D

Sun pittää laittaa sana kiertämään, niin saat varmasti kasan jos toisenkin käytettyjä farkkuja materiaaliksi.

tuijam kirjoitti...

Mä olen laittanut kaikki farkut joilla ei käyttöä, UFFen laatikkoon. Joskus olen vienyt paikalliseen kädentaitokeskukseen jossa silppuavat matonkuteiksi. Mä en itse raaski heittää oikein mitään kaatikselle, kaikki yritetään hyödyntää ja kierrättää.
Kiva neuletakki, ihanan pirteä ja hihojen pitsineulos keventää ilmettä ihanasti. Farkkulaukku on myös hieno, tykkäsin siitä että ainakin kolmea eri väriä farkkua käytetty. Ailien uusi nimi nauratti :-)

Outi kirjoitti...

On kyllä hieno laukku! Mulla on jemmattuna muutamat vanhat farkut, jos joskus sais tehtyä juurikin laukun, tai ehkä takin.. Inspiraatiota odotellessa :)

MariJ kirjoitti...

Pitkästä aikaa farkkuompeluksia! :)

Mielettömän kaunis neuletakki, ja upeat lapaset!

Susu kirjoitti...

Voi että sä olet taitava!

Mulla on pakollinen vaatehuoneen raivaus edessä lähiviikkoina ja luulen et sieltä menis muutamat farkut roskikseen. Pitäiskä sääsätää?

intsu kirjoitti...

Pitsivillatakki on niin kaunis ja kukka vielä kruunaa sen. Lapasetkin on kivat väritykseltäänkin. Laukusta tykkään myös kovasti.

Hepsi kirjoitti...

Kaunis villatakki, hienot Ailit ja upea farkkulaukku!

enkulin käsityöt kirjoitti...

kun ihania neuleita löytyy blogistasi. Todellakin mestarityö tuo villatakki.

Mammutti kirjoitti...

Kiitokset kommenteistanne!
Kyllä täällä farkkuja paloitellaan, aina kun vaan käsiin saadaan... Älä Susu roskiin kanna, kyllä Mammutti hakee pois... Kovasti olen "huudellut" täällä tutuille farkkupulaa. Ajattelin perustaa vanhojen farkkujen hoitokodin, mut ei kukaan uskois mun niitä hoitavan, vaan tuhoavan. On tainnu farkku-uskattavuus mennä!

Ranu kirjoitti...

Ihania neulomuksia, mutta farkkukassi vei sydämeni =)