torstai 9. kesäkuuta 2011

Lämmöltä suojaavia hattuja!

Helteisen päivän iltana pikainen postaus:

Yritin tehdä vähän pienempää ja isolierisempää kesähattua itselleni vaihtohatuksi
tälle hatulle. Jostain syystä en saa omaan päähäni sopivaa tehtyä, tässäkin on "kasvunvaraa" vähän, vaikkei tuo pää taida enää kasvaa... Lankana Patonssin 100% cotton, Tenneseetä vastaa, mutta tiukkakierteinen puuvillalanka, koukku 2mm. Ja ohje on omasta hatusta, eikun päästä napattu. Kuvissa hatun täytteenä on HHV-23, mutta esitellään se toiste, samoin kesäpuseron kuvat odottaa vuoroaan.

Kuvassa hattua ei ole mitenkään viimeistelty. Valmistui tänään iltapäivällä ja kuvauksen jälkeen pidin illan päässä testikäytössä. Tarkoituksensa suojata auringolta hattu kyllä täyttää. Josko tuon pesisi ja toivoisi hattuosaan vähän kutistuvan. Lieri ainakin illan vielä pysyi hyvin napakasti asennossa, johon sen päässä muotoili. Jos se käytössä lörpähtää, niin millähän vois tukevoittaa? Ensimmäisenä tuli mieleen sokeritärkki, jonka aurinko sulattaa ja sokeri valuu pitkin naamaa...

Jos ensimmäinen hattu oli auringon lämmön suojaksi, niin tämä puolestaan suojaa löylyn kuumuudelta. Saunahattu huovutettuna ja "koivunlehti" koristeena.

Kuvassa pussukka hatun alla selventämässä hatun muotoa. Tein tästä hatusta lyhennetyillä kerroksilla takaa niskaan asti suojaavan. Tästä johtuen hattu menee mukavasti päätä myötäillen ja suojaa pään ja hiukset. Saunahattu on muuten monessakin mielessä hyödyllinen juttu, vaikka esim. itselläni oli siitä ennakkoasenteita. Mutta kun muutaman kerran kokeilin, niin enää ei meikeläinen hatutta sauno. Tälle hatulle ei tehdessä ollut selvää kohdetta, lahjalaatikkoon menköön ja jollei sitä kautta löydä päätä suojattavaksi, niin pidän itse.

Siinäpä oli ne päänsuojat. Helteessä sitä on mammuttilassakin oltu ja touhut olleet sen mukaisia. Lämpö on pitkän kylmän talven jälkeen tervetullutta, vaikka välillä on tuntunut, että vois olla muutama aste vähemmänkin. Lyhythän se kesä on ja varmasti niitä kylmiä sateisia päiviä tulee... Värjäykset on olleet pääosassa tekemisisissä ja tässä taas muutama kuva:

Punapuulla tuli kauniin punaisia lankoja. Vasemmalla ensimmäinen värjäys ja siitä järjestyksessä jälkiliemet. Lopuksi yhdistin punapuu ja sinipuu liemet ja viellä sieltä lilaa lankoihin riitti. En ikinä voinut kuvitella, miten riittoisaa sinipuu on, puolella pussilla toista kiloa lankaa... Punapuussa ei väri riittänyt ihan niin suureen määrään, mutta kyllä silläkin yli puoli kiloa värjäsi, niin että, värissä oli voimaa.

Loppukevennyksenä syy, miksei mummilassa pääse Hellu ja Henkka kylpyyn.
Mummi kylvettää lankoja!
Näissä langoissa koivun, pihlajan ja lepän lehtiä väriaineena.

Helteistä loppuviikkoa!
Ja muistakaa juoda riittävästi ja suojata pää!

12 kommenttia:

Linda kirjoitti...

ihana toi eka hellehattu. tykkääännn :)

Tintti kirjoitti...

Hauska hattu!
Liimaseosksellakin voi kovettaa, mutta sekään ei kovin rankkoja sateita kestä.

Ihania lankoja olet värjäillyt. Upeaa punaista tulee tuosta punapuusta.

Lila kirjoitti...

Aivan ihana saunahattu! Minulla myös saunahattu käytössä, tosin sellainen kaupasta ostettu ommeltu pellavainen. Ilman hattua en minäkään enää tykkää saunoa:)
Ihania värjäyskiä myös olet tehnyt! eikä tuossa hellehatussakaan ole mitään vikaa:)

Neferi kirjoitti...

Eipä ole tullut saunahattua kokeiltua..ja auringossa on kyllä tarpeen kunnon lieri. Ja hienoja värjäyksiä.

Minä joskus tärkkään vesi/maitojauheella...siinä kun ei ole rasvaa, niin ei ala tuoksahtelemaan.

Kivaa viikonloppua.

Birgitta kirjoitti...

Ihana kesä hattu tuo eka. Minäkin tarvitsisin tuollaisen. Ihanan värisiä lankoja olet taas saanut aikaiseksi.

Auli kirjoitti...

Kiva hattu! Lankojen värit on niiiin kauniita

Marjut kirjoitti...

Tosi kaunis hellehattu! Saunahattu on nätti myös. En ole koskaan sellaista kokeillut, mutta vaikuttaa hauskalta.

jansku kirjoitti...

voi kuinka kiva tuo eka hattu :) onkos mallia ? tosi kauniit värit olet lankoihin saanut :)

TeSa kirjoitti...

Ahkeran tekijän käsissä syntyy kaikkea kaunista.ednespe

MariJ kirjoitti...

Ihana hattu! :)

Minä tärkkäsin oman hattuni ihan käsityöliikkeestä ostetulla tärkillä, joka on tarkoitettu käsitöiden tärkkäämiseen. Sokeritärkinkin keittelin ja ehdin siihen hatun upottaa, mutta siitä ei tullut riittävän kovan tuntuinen, ja hoksasin sitten tuon, minkä sinäkin, että sehän sulaa kuumassa, joten pesin sokerin pois ja tärkkäsin paremmalla aineella.

Mari kirjoitti...

Upea hellehattu, kyllä kelpaa auringonpaisteessa lankoja kylvetellä :)

Mammutti kirjoitti...

Kiitoksia kommenteistanne!
Hattu palveli päivän hyvin ja vielä on lieri kuosissaan. Pesin tänään sen ensimmäisen kesähatun (pellavasta) kuumassa vedessä ja tehokkaalla ohjelmalla. Hattu kutistui juuri sopivasti päähän sopivaksi. Eiköhän tämäkin jouda pian kutistuspesuun...