keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Lämpimiä neuleita ja värjättyä lankaa!

Uskon, että kesähelteillä auringon alla neulotut neuleet lämmittää erikoisen hyvin talvipakkasilla. Ja sen takia tai muuten vaan, täällä on aloitettu huovutettujen juttujen neulomiset. Tossut samaan tapaan, kuin vuosia jo tehnyt ja kukkakoriste virkattu. Sattuipa vielä niin hauskasti, että helmilaatikossa oli juuri tossujen väriset sydämet kukkien ekskelle ommeltaviksi.

Miau-hatut on tehty Ullaneuleen ohjeella. Punasävyisestä liukuvärjätystä hahtuvasta tuli ihanan pehmoinen, mutta tiivis hattu."Korvat" ei kuvasta juurikaan eroitu, mutta päässä kylläkin. Yksivärisestä hatusta tuli aika pieni, varmaan vuoden parin ikäisen päähän, punainen on isompaa kokoa. Valkoiseen vois vielä neulahuovuttaa "naaman".

Kaikki nämä päätyivät suoraan laatikkoon odottamaan niitä kylmempiä aikoja.
Ja lisää tossuja on tulossa. Lämmittäävät sitten talvella enemmän, kun helteillä tikutellaan...

Muutama värjäyskuva:

Rautavithriilillä harmaannutettua lankaa ja krapin jälkivärillä lohen punaista.
Väriyhdistelmänä jotenkin herkullinen.
Taitaavat päätyä samaan työhön...

Krapia ja koivunlehtiä värin lähteinä.

Joukko lankoja yhteiskuvassa. Mainittakoon erikseen vasemman reunan keskimmäinen lanka, Halkopinon Helmi. Hetken jo kuvittelin onnistuneeni saamaan harmaata ilman puretteita, mutta kuivuttuaan ehkä enemmän beigeä lanka on sitten kuitenkin. Ja nimensä mukaisesti Halkopinon Helmen väriaineena oli männyn kuoret. Piti kokeilla, kun puupinoa katsellessa männyn kuoret suorastaan tipahtelivat ämpäriin... Vasen alakulma puolestaan on omenapuun kuorien värjäämä. Näissä "puulla" värjätyissä langoissa ei ole mitään puretetta käytetty. Muissa langoissa lehtipuiden lehtiä värin lähteenä erilaisilla puretteilla.

Tässä oli vain pieni osa värjäyksistä kuvattuina. Useampi kilo lankaa on kesän mittaan vaihtanut väriä ja hommahan jatkuu edelleen... Kasa lankoja odottaan kuvausta, osa kuivuu, osa kiehuu (tai oikeasti ei kiehu, mutta kuumana käy kuitenkin) ja monen monta vyyhtiä odottaa vielä vuoroaan.

On noita värjäyksiä jo neulottukkin. Nopealla laskennalla sain toista kiloa jo neulottu pois tämän kesän värjäyksistä. Valmiina on myös tämän viikon huivi Hulluun Huivivuoteen. Tänään oli turhan helteistä alkaa kuvailla tätä huivia, joka on lämmin talvihuivi. Katsotaan, jos huomenna sitten hikoiltais huivin kanssa. Nämä lämpimät kauniit päivät on olleet juuri sopivia värjäykseen. Ihanne kesäsäähän olis; päivät aurinko paistaa ja yöllä sataa.

Aurinkoisia kesäpäiviä!

13 kommenttia:

Pellavasydän kirjoitti...

Mielenkiintoista. En ole koskaan värjännyt lankoja, pidän sitä aivan liian konstikkaana. Toki sävyt ovat silmiä hiveleviä. Mitä lankaa käytät näihin värjäyksiin?

Neferi kirjoitti...

Hienoja värisävyjä.

Zelda kirjoitti...

Oi miten ihania myssyjä, mulle kans:) Värjäykset on myös niin herkän kauniita että!

Hannaliini kirjoitti...

Oi noita kasvivärjäyksiä, upeita kaikki! Suloiset tossut myös!

knea kirjoitti...

Ihania lankoja olet taas värjäillyt! Kyllä luonnosta saa niin kauniita sävyjä.

Marjut kirjoitti...

Tottai kesällä auringonpaisteessa neulotut imevät itseensä auringon lämpöä.

Upeita sävyjä langoissa.

Heidi kirjoitti...

Kasvivärjätyt langat ovat kyllä kauniita. Ihan tuntuu, että niissä lepäävät sekä silmät että mieli. Suorastaan runollista :) .

Ingi kirjoitti...

Kauniita värejä olet saanut aikaiseksi! Huopatossuista haaveilen minäkin, ehkä olisikin aika aloittaa.

RANTAPUIKKO kirjoitti...

Ihania värisävyjä noissa sinun langoissasi. Itse en uskolla edes ajatella aloittaa tuota hommaa.. Ihailen vain näin turvallisen matkan päästä =))
Söpöjä myssyjä sekä tossukoita, niidenkin aika tuleee kohta.. Hyvä kun on valmistautunut =D

Tintti kirjoitti...

Mun tuli hiki no9ita huivutettuja töitä katsellessa. Ovat varmasti lämpimiä talvella.

Kaunis tuo harmaa-lohenpunainen yhdistelmä.

Leena kirjoitti...

Oi, mitä ihanuuksia täältä taas löytyy.
Neuleet talven varalle ovat ihania sekä värjäykset.

Mammutti kirjoitti...

Kiitokset kommenteistanne!
Lankoina olen pääasiassa käyttänyt Susun puodista keväälä hamstraamiani villalankoja (ostin sekä 2-säikeistä, että 3-säikeistä), Muutaman kerän luonnonvalkoista Jannea olen myös sukkalangoiksi värjännyt ja niinikään Susulta ostin täysvillaista lankaa kerissä, joita olen vyyhdittänyt. Väriä on saaneet myös Vuorelman karstavillavyyhti ja luonnonvalkoista vironvillaa, nämä langat olen saanut. Muutamia yksittäisiä lankoja on myös hätävarana kaapinperällä, jos värjäykseen tarkoitetut langat loppuisivat kesken kesän...

kisa kirjoitti...

Kauniin värisiä lankoja,olet värjännyt. Haluaisin kanssa kokeilla värjäystä,mutta jotenkin kuulostaa vaikealta..Ihania kissapipoja :)