torstai 28. heinäkuuta 2011

Väriä lankoihin!

Vilautellaan taas kasveilla värjättyjä lankoja:

Kuvan alimmat langat vielä hivenen kosteita, vaaleanpunaista krapilla ja raudalla viherrettyä koivunlehtilankaa. Vyyhdillä saunakukista pehmoista keltaista alunalla ja tummempaa ilman alunaa, Terijoensalavan kuorella beigeä. Aikamoisen namuisia värejä luonnossa.

Alakuvassa punasipulilla vihreää vasemmassa reunassa. Punasipulin ihme punaisista kuorista keitetyn punaisen liemen aikaan saama vihreä, tähän ihmeeseen ei totu. Vahva keltainen keltasipulia punasipulin jälkiliemeen lisättynä. Kellertävää ja peigen vihreää siankärsämöillä. Aikas ihania värejä nämäkin. Tällä näytöllä värit näyttää aika lähelle oikeaa kummassakin kuvassa.

Moni on kysellyt kasvivärjäyksestä ja sen vaikeudesta. Vaikeaa se ei ole ollenkaan, vaan helppoa kuin mikä!!! Mutta hyvin, hyvin addiktoivaa puuhaa sen sijaan kasvivärjäys on.
Suosittelen kokeilemaan!

Minäkin olin vuosikymmenet pitänyt hommaa vaikeana ja en ollut uskaltanut edes kokeilla. Netin kautta esim. muiden bloggaajien kokemuksia lukiessani, päätin kokeilla ihan vähän vaan ja saamieni kattilan ja sähkölevyn turvin keittelin ensimmäisen liemen ja sain lankaan väriä. Tämä tapahtui viime heinäkuussa. Ensimmäistä lientä seurasi toinen ja kolmas jne. ja aina liemistä nousi eriväristä lankaa. Kaikenkaikkiaan varmaan seitsemisen kiloa lankaa värjäytyi viimekesänä ja niistä talven mittaan kudoin vaatteen jos toisenkin ja totesin värien pysyvän konepesuissa ja muutenkin värjättyjen lankojen olevan ihan kelvollisia. Vasta tänä keväänä hommasin ensimmäiset "kemikaalit" ja lähdin avartamaan värikarttaa. Huom! Minulla ei ole edelleenkään tarkkaa vaakaa, lämpömittaria yms. Koko homma etenee siten kuin hyvältä tuntuu. Tietysti tällä systeemilläni tulee mitä väriä milloinkin, mutta niin on tarkoituskin. Jos haluaa tarkkaan määriteltyjä värejä, silloin tietenkin tarvitaan tarkkuuta ja tarkkoja mittoja.

Helppo kokeilu on esim. keittää sipulinkuorista väriliemi ja sillä värjätä ensimmäiset langat. Senhän voi tehdä sisällä ja ruokakattilassa, joten hankintoja ei tarvi tehdä. Tosin, oletettavasti kipinän värjäykseen siitäkin saa ja sitten jo tarvitaan kattilaa ja sähkölevyä tms. joilla ulkona värjäys onnistuu. Monista kasveista lähtee aika voimakas (paha)haju, koivunlehdistä tulee mun lempparituoksusoppa, ihan kuin saunoisi vihdalla/vastalla.

Viimeviikolla pusikosta pilkahteli näin kauniin lila lehti. Ennakoikohan se syksystä värikästä...

Sitten ikävämpää lepakkoasiaa: Meillä on lepakoita aina lennellyt kesällä pihalla ja kerran oli sisäänkin yksi eksynyt. Yhtenä päivänä hieraisin silmiäni kerran jos toisenkin, kun otin lankavyyhtiä tikkataulun naulasta (olin nakannut sen siihen odottamaan vientiä varjoon kuivumaan), seinällä roikkui lepakko. Äkkiä hakemaan kameraa ja kuvaamaan. Paikkaa ihmettelin, oli sen tikkataulun (jota ei tänäkesänä edes ollut) taustalevyn alta roikkumassa auringonpaisteessa. Lepakko osoittautui kuolleeksi ja maasta löytyi myös yksi kuollut lepakko. Eilenaamulla oli taas yksi kuollut lepakko roikkumassa ihan samassa paikassa.

Aloin tutkia netistä lepokoita, joista on siellä yllättävän vähän tietoa. Vähäisten lukemieni tietojen pohjalta kuvittelisin lepakoiden pitävän levyä päiväpiilona, tämä päiväpiilojen rakentamisesta kertovien sivujen perusteella tehty arvailu. Se, miksi lepakot jää roikkumaan levyyn kuolemaan on täysi mysteeri minulle. Jos jollakin on asiasta jotain tietoa, niin olisin kiitollinen sen kertomisesta. Levy sai nyt häätömääräyksen, pois vaan seinältä...

Kesän ajan on pitänyt mennä yöllä kuvaamaan lepakoita ja eilen iltasella myöhään auringonlaskun kuvausten jälkeen yritinkin kuvata. Vaan ei onnistu lepakon lennon kuvaaminen minulta, eikä käytettävissä olevilta laitteilta. Kuvaamisen epäonnistuttua tyydyin ihailemaan lepakoiden lentelyä. Minua viehättää niiden äänetön nopea lento ja taivasta vasten kuvastuva "lepakon muoto".

Tämän viikon huivikin on jo kuvattu, mutta tehdään siitä oma postaus, kun nyt tuli tuota muuta asiaa.

Kauniita heinäkuun lopun helteisiä päiviä!

14 kommenttia:

Marjut kirjoitti...

Kauniita värejä vyyhdeissä:)

Olisiko lepakoilla ollut liian kuuma levyn takana, en tiedä. Ikävää joka tapauksessa.

Auli kirjoitti...

Hienoja lankoja! Olen itse opiskeluaikana värjännyt lankoja eri kasveilla ja myös kokenillilla, joka on joku kuoriainen. Siitä saatiin punaista. Yksi tämän kesän hommista piti olla lankojen värjääminen, loma lähenee loppuaan enkä vielä ole ehtinyt. Lepakoista en tiedä mitään...

RANTAPUIKKO kirjoitti...

Ihania lankoja taas. Mieli tekisi kokeilla, mutta taidan vielä ainakin jättää väliin..
Lepakoista en minäkään tiedä mitään. Viime vuonna minäkin löysin mökiltä kuolleen lepakon ..

Neferi kirjoitti...

Mahtavan hienoja sävyjä.

Kardemumma kirjoitti...

Todella silmää hiveleviä värejä. Laita ihmeessä vähän kuvasarjaa, niin jos vaikka minäkin tumpelo kokeilisin. Viimeksi tänään suunniteltiin lankojen värjäämistä, mutta rohkeus puuttuu...

Omppumato kirjoitti...

Ihania värjäyksiä!

Mari kirjoitti...

Voi mitä värjäyksiä, ihania! Kiitos värjäämiseen rohkaisevasta puheesta, olen kiikkunut siinä reunalla jo jonkin aikaa ja miettinyt, että osaisinkohan... Nyt saatan olla jo niin rohkea, että otan ja kokeilen :)

TeSa kirjoitti...

Kauniita sävyjä, pehmeitä.

Anonyymi kirjoitti...

Ihania värejä, oikein sormet syyhyää... laitoin eilen likoamaan kokeiluluontoisesti kultapiiskua ja japanin tataria (?).. keittelen ne lähipäivinä. Pietaryrtti on kokeilemisen arvoinen kasvi oikein eteerinen tuoksu. Sitten jos väriminttua kasvaa pihassa, kannattaa ne hyödyntää, kokeilin viime vuonna ja tuli kivan vihertävää, käytän sadevettä näissä värjäyksissä. Nämä on niin mukavia blogeja joita tulee seurattua, hyviä vinkkejä ja ohjeita myös. -Armi-

Ihalaiska kirjoitti...

No jo osaa olla hienoja värjäyksiä!!! Jossain vaiheessa minäkin kyllä kokeilen tuota värjäyshommaa. Värjäykset ovat osaltani vielä suunnitteluasteella, sillä tiedän, että koukutun varmaan siihenkin!

-H kirjoitti...

Hienon värisiä lankoja. Tai ainahan kasvivärjätyt ovat kauniin värisiä. :) Välillä kyllä hajut ovat todella mielenkiintoisia, ei välttämättä itse värjäysvaiheessa vaan värejä kiinnittäessä. Kasviväreillä voi myös kankaitakin painaa. ;) Itsellä on useamman vuoden vanhakin kangas, eikä värit viäläkään ole mihinkään haalistuneet/kadonneet.

enkulin käsityöt kirjoitti...

Onpa upeita lankoja. Minäkin olen hurahtanut kasvivärjäykseen. Voi harmi noita lepakoita. Olisiko kuumuus syynä.

Lila kirjoitti...

Kauniita värejä olet lankoihin saanut:)
Lepakoista en tiedä minäkään mitää, mutta niiden lento on kyllä huikaisevaa katseltavaa!

Mammutti kirjoitti...

Kiitoksia kivoista kommenteistanne!
Toivottavasti blogini on innostanut kokeilemaan kasvivärjäystä. Hauskaa ja antoisaa puuhaa, mutta siihen jää niin helposti koukkuun!