sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Vaihteeksi tossuttelua:

Ensimmäiset valmistuneet tossut Perunalaariin:

Huovutetut pupu-tossut.
Lankana Eskimo ja Naturgarn, koko n. 39 ja silmät sekä suut neulahuovutetut.

Vauvantossut tämän ohjeen mukaan.
Lankoina jämälankoja, valmiit kukat, sekä päällystetyt napit koristeena. Nämä tein ihan kokeilumielellä, josko joskus tarvii pienempää tossua, malli kun on niin nätti. Ohje on näppärä ja neulottu osuus tossuissa valmistui nopeasti, ompelu/viimeistely sitten hitaampaan tahtiin.

Viimeaikoina olen kaikissa mahdollisissa väleissä piipahtanut metsän puolella etsimässä sieniä:

Tässä veriseitikkien yhden metsäkerran saalis. Kuinkahan monta tälläistä satsia tarvitaan, ennenkuin kannattaa laittaa pata porisemaan? Myös verihelttaseitikkejä ja jotain muutakin seitikkiä on kaapin päälle päätynyt kuivumaan. Oikein jännittää, päästä keittelemään näistä liemiä!

Seitikkien sivutuotteena on kotiutunut kanttarellejä, torvisieniä ja suppilovahveroita. Eilen illalla ei montaa seitikkiä löytynyt, mutta pari kiloa kanttarellejä. Tänään taas löytyi suhteessa enemmän seitikkejä, vähemmän ruokasieniä. Jokaisen etsimäni sienen löytyminen tuo ilontunteen. Vaikken muuten niin syksystä välitä, mutta sienestys on ihanaa!

Aurinkosita syysviikkoa!


18 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Söpöjä tossuja! Erityisesti nuo puput varastivat meikäläisen sydäämen.

Zelda kirjoitti...

Suloisia kuin mitkä nuo tossut.

Lila kirjoitti...

Ihania tossuja :)

Pia kirjoitti...

Söpöt puputossut!

Itse olen toistaiseksi löytänyt vain vähän veriseitikkejä parina vuotena, ja olen ne vain kuivannut odottamaan kavereita. Verihelttaseitikkejä on löytynyt runsaammin, ja niistä olen erotellut lakit ja jalat. Lakeista saa punaista, jaloista keltaista ja yhdessä sitten oranssia.

Neferi kirjoitti...

Namskuja tossuja :).

Susu kirjoitti...

Voi vitsit miten söpöt puput!
Mä päätin jättää sienivärjäykset ens vuodelle ja keskittyä pelkästään syötäviin sieniin. Tänään metsästä tuli kymmenen litraa kantsuja, suppiksia ja mustia torvia. Kyllähän niitä keräis kun vaan joku tekis sen jälkityön. Nyt on torvisienipiirakka uunissa.
Meinasin muuten eilen turvautua hädissäni Mammutin kissa 112 -turvalinjaan kun näytti siltä, et meidän Tassusta on tulossa pissapoika. Tänään kotimatka sujui kuitenkin ihan kuivin kuljetulaatikoin...

Simpura kirjoitti...

Ai kun suloiset tossut!

enkulin käsityöt kirjoitti...

Uskomattoman ihania tossuja.

Hannaliini kirjoitti...

Ihania tossuja!!!

Marjut kirjoitti...

Suloisia tossuja ja aina hieno kalansaalis alempana.

kisa kirjoitti...

Suloisia tossuja :)

Hepuli kirjoitti...

Onpas söpöt töppöset poikineen!

Linda kirjoitti...

söpöt tossut. Pieni yllätys löytyy blogistani

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Sama täällä, sienestys on ihanaa, ainoa syksyn pelastaja! Inhoan märkää, kylmää, pimeää syksyä, ja voisin siirtyä aina suoraan syyskuun lopusta helmikuuhun.

Sipi kirjoitti...

Ihan syksyinen tossukuva! Puputossut on tosi söpöt :)

Sipi kirjoitti...

..siis piti kirjoittamani että IHANA syksyinen tossukuva, vaikka onhan se tietty myös ihan syksyinenkin :D

Mammutti kirjoitti...

Kiitokset kommenteistanne!
Sipin hauska "virhe" tuntuu tosi sopivalta, syksyistä on.

Leena kirjoitti...

Kyselit blogissani veriseitikkien määrää värjäykseen, niin tulin tänne kirjoittamaan kun täälläkin hait vastausta samaan kysymykseen. Tuossa kuvassa on aika paljon veriseitikkiä, kyllä silläkin määrällä väriä lähtee. Minulla ei ole täällä kotona Lundmarkin kirjaa, mutta muistelen että hän sanoi 100 grammalle riittävän 60 gr kuivattua sientä ja jälkivärit tietenkin päälle.Minun tämän syksyn seitikkivärjäyksessä oli sekä tuoretta että kuivattua varmaan yhteensä kolme kertaa tuo määrä kuin sinulla kuvassa. Kuvissani oleva helakanpunainen lanka oli toisesta tai kolmannesta jälkiväristä. Otimme kaikkiaan neljä väriä siitä liemestä ja ensimmäisessä taisi olla 250 - 300 gr lankaa. Käytä alunan lisäksi viikiveä, se kirkastaa punaista väriä. Älä sotke mukaan verihelttaseitikkiä, minulla on siitä huonoa kokemusta. Verihelttaseitikin lakeista tulee kyllä ihan hyvä punainen väri ittekseen. Langat voi laittaa seitikkien kanssa yhtä aikaa pataan, eikä tarttis nostaa lämpöä yli 80 asteen, ainakin verihelttaseitikkien ruskeat sävyt pääsevät liikkeelle korkeammissa lämpötiloissa.