sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Lempijakkuni!


Edellisessä bloggauksessa vilautinkin lankaa, johon ihastuin. Langassa on paksumpi luonnonvalkoinen säie ja ohuempi tummanruskea säie kiertää paksumpaa vaaleaa säiettä.  En ole mitenkään ruskeaan pukeutuva tai siitä erikoisemmin tykkäävä, tämä lanka vaan kolahti ja siitä piti heti päästä tekemään jotain itselle.


Langat sain Lempikseltä (lempi siskoni), joka puolestaan oli käynyt Pirtin kehräämöltä mulle lankoja hakemassa. Kaikenkaikkiaan lankoja oli aika monta isoa kassia, joissa oli monenlaista lankaa ja hahtuvaakin, aika monta kiloa kaikkiaan. Pirtin langat on muuten mun lemppareita huovutuksessa, huopunut pinta on kauniin tasainen ja pehmeä ja myös neulelangat on ihan omaa luokkaansa. Ainoa miinushan näissä on, että ne on pestävä varovasti, tai tulee tahatonta huopumista ja siksi esim. lasten neuleisiin vieraille lahjaksi en ole näitä uskaltanut käyttää. Mutta villapesulla pestessä neuleet pysyy kauniina ja kuosissaan.


Sitä lempilankaa oli vajaan kolmensadan gramman vyyhti ja samaa ruskeaa kuin ohut säie oli kaksi sadan gramman vyyhtiä. Päätin neuloa niistä jakun lähtien ylhäältä alaspäin neulomaan ensin tuon lempilangan loppuun ja sitten jatkamaan ruskealla langalla. Vauhdilla neule etenikin ja kaarrokeosuus valmistui melkein yhden illan  (ja alku yön) aikana. Hihojen erottamisen jälkeen neuloin jonkin matkaa vartalo-osuutta arvioiden langan riittävyyttä ja sitten välissä neuloin hihat kainaloista alaspäin, pyörönä tietenkin. Kainalossa poimin miehustakappaleista hihan osuuden ja näin ei työhön tullut yhtään ommmeltavaa saumaa. Hihat neuloin sen mittaisiksi, että niihin saa ruskeasta reilun mittaisen osuuden. Hihojen jälkeen neuloin miehustaa niin pitkälle kuin lanka riitti. 
Ruskean langan osuudet virkkasin suoraan vartalo-osuuteen ja hihakappaleisiin.


Virkkasin tuollaista hivenen simpukan näköistä kuviota, jolle varmaan on oma nimikin...
Alaosan virkkaamisen jälkeen virkkasin etukappaleiden ja niskan ympäri yhden kerroksen samaa mallivirkkausta. Kaikki reunat vielä viimeistelin kerroksella kiinteitä silmukoita. Lopussa alkoi jännittää langan riittäminen, mutta ruskeaa lankaa oli juuri sopivan verran, jäi 30 sentin pätkä jäljelle. 


Valmiin jakun "kylvetin" etikkavedessä, kuten tapanani on ja pistin vielä pingoitukseen yön ajaksi. Vähän jännitti, jakku kun vaikutti siltä, että siitä saattaa tulla sopiva... Ja sopivahan siitä tulikin!


Painoa jakulle tuli reilu 450g ja puikkokoko oli 3,25, virkkuukoukku lie samaa luokkaa (ikivanha koukku, jossa outo kokomerkintä). Malliahan tässä ei ollut, mielikuva jakusta muodostui lankoja katsellessa ja sitä lähdin toteuttamaan. Aikalailla mielikuvan mukainen jakusta tulikin. Ja koko on sopiva, jakku tuntuu hyvältä päällä. Olen niin onnellinen jakusta! Tätä tulen käyttämään paljon!

Kiinnityssysteemiä mietin eri vaihtoehdoilla, ilman mitään kiinnitysysteemiä  tuntui ainakin sovittaessa ja kuvauksessa aika hyvältä vaihtoehdolta. Kokeilin kyllä pieniä kantanappeja jakkuun ja sekin näytti ihan kivalta, jos sopivan väriset jostain löydän, niin ompelen ne sitten jakkuun. 

Tänään oli aurinkoinen, mutta kovin kylmä päivä. Aurinko kyllä lämmitti, mutta kylmä tuli nopeasti tyttären kuvatessa. Kevät tulee kovin hitaasti, tosin pakkasissa on se hyvä puoli, että jakulle on käyttöä vielä tänäkevät talvenakin...


Lempilangasta valmistui lempijakku!


Sitten seuraavaa lankaa puikoilla heiluttamaan...

24 kommenttia:

Lammas kirjoitti...

Aivan huippuhieno jakku! Minäkin haluaisin tuollaisen.

Kardemumma kirjoitti...

Kiva jakku ja eipä jäänyt todellakaan ylimääräisiä jämäkeriä, kun noin tarkalle meni.

MariJ kirjoitti...

Aivan ihana jakku! Sopii kyllä loistavasti tuo ruskea virkkaus tuon neulotun osuuden kanssa yhteen, kertakaikkisen upeaa! :)

kosotäti kirjoitti...

Tosi kaunis jakku, virkattu osuus antaa mukavan säväyksen muuten tasaseen neuleeseen:

Tess kirjoitti...

Onpas hieno neuletakki! Virkkaukset antaa siihen kauniin lisän.

katjainkeri kirjoitti...

Kyllä on helppo uskoa tämän olevan lempivaate, niin kaunis ja helposti yhdisteltävä.

kankuritar kirjoitti...

Ihanan näköinen ja varmaan tuntuinenkin jakku. Lempivärini ja materiaali.

Virpi kirjoitti...

Onpa hieno jakku ja tuo ruskea virkkaus sointuu todella hyvin neulokseen.

Kisa kirjoitti...

Kaunis jakku :)

enkulin käsityöt kirjoitti...

Ihana huippuihana malli ja väri.

Tuomontupa käsitöitä kirjoitti...

Lämpimän ja mukavan oloinen neule, nätti:)

Hannaliini kirjoitti...

Todella kaunis neule - tyylikäs ja mukava, siitä ei jakku parane!

Marjut kirjoitti...

Vau, miten kaunis jakku:)

KristiinaS kirjoitti...

Kertakaikkisen hieno jakku. Itsekään en hirveästi ruskeata käytä mutta ei se inhokkikaan ole. Just tuollaiset sun jakun sävyt on kivoja. Hyvä kun langat tuli kaikki käytettyä, ei jääny palleroita pyörimään korin pohjalle.
Mitens semmonen norjalaissolki kävis kiinnitykseen? Mulla on sellaisia ihan ylimääräisiä jos semmonen olis sun mielestä niin voin lähettää. Karnaluksista oon hamstrannu.

paivis kirjoitti...

Linjakas ja kaunis jakku. Etunsa tuossa ylhäältä päin aloittaessa, kun saa hyödynnettyä kaiken langan.

Omppumato kirjoitti...

Ei ihmekään, että on lempijakkusi.
Hieno ja tyylikäs!

Martta kirjoitti...

Todella kaunis jakku! Hienosti virkkaukset "kehystää" neuletta. Hieno toteutus. :) Tuo ylhäältä-alas-malli on kyllä ihan paras, jos haluaa saada langat käytettyä tarkoin. Hyvin oot siinä onnistunut, jos vain 30cm on lankaa jäänyt.

Rantapuikko kirjoitti...

Ihana jakku ja juuri tuo alaosa antaa niin kauniin ilmeen siihen =))

Marleena kirjoitti...

Tosi kiva jakku, yhdyn noihin aikaisempiin kommenttikehuihin!

Sipi kirjoitti...

Upea jakku!

Sartsa kirjoitti...

Tulipa hieno ja ryhdikkään näkönen.

Hepsi kirjoitti...

Kertakaikkisen ihana jakku!

Mammutti kirjoitti...

Kiitoksia ihanista kommenteistanne!

TeSa kirjoitti...

Tyylikäs ja niin kauniin värinen.