sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Huopahattu enolle!

Tällä hatulla onnitellaan eno eläköitymisestä!
Ja enolla tarkoitetaan tyttöjen enoa, eli veljeäni. Eno hommasi itselleen "kansallispuvun", eli pussihousut, riihipaita, nahkasaappaat ja tähän menneen ajan asuunhan huovutettu hattu kuuluu kuin... No, hattu päähän!

Tytär esitteli iloisesti enon hattua (käski kirjoittaa; "että laps pakotettiin kuviin"!). Vähän malli oli kiireinen, enkä kameran kanssa meinannut pysyä perässä, saati ehtiä säätämään kameraa.

Tätä hahtuvaa en ennen ollutkaan neulonut, oli paksumpaa ja rasvaisempaa, kuin aiemmat hahtuvat. Väri on luonnonmusta, mitään värjättyä ei voinut ajatellakkaan, että pysytään "oikealla aikakaudella". Rasvaisuus ja luonnonmukaisuus (lue:haju) teki neulomisesta vähän erilaista, mutta ei ollenkaan huonolla tavalla. Lankaa kului reippaat 250 grammaa ja kolmeen kertaan pesukoneessa pyöritin, alkuperäisen suunnitelman mukaan. Olen todennut parhaaksi tavaksi "pikkuhiljaahuovuttamisen", eli monta vähitellen huovuttavaa pesua, näiden isompien huopatöiden suhteen.

Ja huovutettua hatun noin sopivaan kokoon, alkaa "höyrytän ja kuivaan" vaihe, eli joko silitysraudalla tai nykyään useimmiten höyrypesurilla höyrytän sen kohdan, jonka sitten "pakotettuna" annan kuivua. Tässä esimerkki kameralaukusta, jonka olin venyttänyt kylmälaukun päälle ja leveillä kuminauhoilla kiristänyt tiukaksi. Tätä hattua muokkasin uunipadan päällä muutamaan kertaan ja hatun päälilaen lopuksi höyrytin ja nipistin sisältä pyykkipojilla, näin laen saa menemään "alaspäin". Täällä on oma hattuni, jota samoilla periaatteilla muokkasin. Kävipä muuten tuuri, tuon hatun "vyön" kanssa. Kaapista löytyi juuri sopiva vyö, jonka vain lyhensin ja reiitin uudestaan. Muistelisin vyön joskus iäisyys sitten tulleen jonkun puseron mukana, mutta käyttämättä oli kaapissa vuosia, vuosia ollut...

Eno saa sitten hatun saatuaan samalla höyryperiaatteella hatun lierit kääntää haluamalla tavallaan. Toivotaan, että hattu on muutoin sopivan kokoinen ja jollei ole, niin jälleen höyryllä saa suurennettua/pienennettyä.

Onnittelumme enolle!

Soodi ja Sonffi puolestaan lähettää terveiset enon kissoille!

Ja Sonffi muistuttaa meitä kaikkia terveellisestä ruokavaliosta.
Syökää salaattia!

21 kommenttia:

Marjut kirjoitti...

Hattu on kerrassaan upea! Ja kiireinen malli myös selvää malliainesta.

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Upea hattu! Kyllä olet taitava huovuttaja.

Mari kirjoitti...

Voi mikä salaattikissa :) Asuupa teillä hurmaavia kisuja! Hattu on upea ja saa minut taas kerran huokaamaan, että voikun ehtisin opetella huovuttamisen saloja.

Sude kirjoitti...

Kelpaa siinä enon sitten pasteerata uudessa hatussaan. Hieno on ja sopii pussihousujen kanssa upeasti.

Zzz kirjoitti...

Onpas hieno ja taitavasti tehty eläköitymisthattu :)

Hannaliini kirjoitti...

Todella upea hattu! Voi vain kuvitella, miten hyvin se sopii tuon "kansallispuvun" kanssa!!

enkulin käsityöt kirjoitti...

Wau

Anneli kirjoitti...

Kyllä eno saa upean hatun :D

Sipi kirjoitti...

Upea hattu!

Eija kirjoitti...

Upea hattu! Ja käy varmaan myös villakangastakin kanssa, jos riihipaidassa ei aina tarkene :)

Zelda kirjoitti...

Tosi upea hattu! Olet kyllä mahdottoman taitava!

Kaisa kirjoitti...

Voi kuinka UPEA! Itse en tohtisi kyllä lähteä tekemään huovuttamalla hattua, ja siksi täällä vain kateellisena ihailen...

Soodille kiitokset terveellisestä muistutuksesta. :)

Birgitta kirjoitti...

Upea hattu!

Mammutti kirjoitti...

Kiitoksia Teille ihanista kommenteistanne! Hattujen teko meinaa alkaa koukuttaa ja joskus ajattelin sen olevan ihan mahdotonta hommaa... Kisut kiittää ja käskeevät kertoa, että se huovutettu koppa on kelvannut heille ja kuvallinen bloggaus tulossa.

Susu kirjoitti...

Komia on hattu!
Päiväni lähti naurulla käyntiin kun luin edellisen postauksen ahvorismin: Hullu huivin neuloo:-)

Mammutti kirjoitti...

Totta Susu puhuu! Onneks hulluja huivin neulojiakin tarvitaan!

TiinaR kirjoitti...

Hieno hattu :)

Hepsi kirjoitti...

Upea hattu!

Hidiisi kirjoitti...

Hei Mammutti (taas! ratsastuslapasten merkeissä kirjoiteltiin viimeksi)

Teitkö Enon hatun jollain mallilla, vai näppituntumalla? Mulla olis kanssa huopahatun tarvis (miehelle), mutta ihan ilman mitään tietoja en uskaltaisi sitä tehdä. Itselleni olen väsännyt feresin kaikkine tykötarpeineen, ukkokulta kai sonnustautuu ensi kesän juhliin jussipaitaan, mustiin housuihin (ja toivottavasti) huopaiseen hattuun. Eipä palella...

Omppumato kirjoitti...

Oikein tyylikäs huopahattu.
Kerrassaan upea!

ArualMaria kirjoitti...

Vau, mahtava hattu!