lauantai 28. toukokuuta 2011

Se toinen domino-peitto!

Viimeviikolla sitten valmistui tämä peitto, toinen dominopeittoni:

Ensimmäinen peittohan on esitelty täällä ja tämä on periaatteessa aika samanlainen.

Lankoina on viimekesäisten kasvivärjäysten langat, yhteensä kilon verran lankaa ja 4 mm puikoilla tehyt. Tähän peittoon sitten menikin aika tarkkaan loppuun värjätyt langat ja ruudutus oli tehtävä sen mukaan, mitä lankaa oli. Tässähän on ensimmäiseen peittoon verrattuna pienemmät ja yksiväriset ruudut. Ruutujen raidoitus menee aika kivasti, ainakin omaan silmään. Kokoa peitolla on n. 170*120 cm, eli semmoinen sopivan kokoinen kääriytymispeitto.

Tässä peitto kuvattuna pihakaluston penkin päällä. Olis sopinut senkin päälle sekä väreiltään, että kooltaan. Sisäpeitto tästä kuitenkin tuli ja tarpeeseenhan tämä on neulottu. Ensimmäinen peitto osoittautui niin mukavaksi ja monikäyttöiseksi, että kaikki tykkäsi siitä (kissoja myöten). Ja kun peitolle olisi ollut useampikin ottaja kerrallaan, niin perherauhan nimissä, toisen peiton sitten tein. Kolmatta peittoa en kuitenkaan ainakaan lähiaikoina tee, sillä nyt on domino-kiintiö vähäksi aikaa täysi. Peittojen välissähän neuloin tämän domino-takin. Parissa kuukaudessa aika monta dominopalaa!

Lähikuva ruuduista. Tässä peitossa on 88 ruutua, jos jotain kiinnostaa ruutujen määrä. Kaikista ihaninta dominoissa on, ettei yhtään palaa tarvitse ommella yhteen ja langanpäitä jää vain yksi pääteltäväksi. Yhteenompelu ja lankojen päättely on niitä vähemmän inspiroitavia hommia, ainakin mulle.

Ja vielä peitto kuvattuna pyykkinarulla ilta-auringon paisteessa.
Tykkään peitosta ja ennenkaikkea tykkään sen väreistä. Kasveilla värjäys ja kasvivärjätyt langat on saaneet niin minut koukkuunsa!

Ja palataan vielä tuohon keltaiseen HHV-21 huiviin.
On kyselty värjäyksestä, joten kerron lyhyesti tämän langan värjäyshistorian:
Puolessa välin tätä toukokuuta kerättiin tyttären kanssa ämpärillinen koivunlehtiä, jotka jäi yöksi ämpäriin likoamaan (laitoin tällä kertaa kylmää vettä päälle). Seuraavana päivänä kaadoin lehdet vesineen kattilaan ja samantein lisäsin alunalla puretetun langan sekaan. Hitaasti lämmittäen ja muutaman tunnin kuumana pitämisen jälkeen jätin langan vielä yöksi "soppaan". Seuraavana aamuna vasta otin langan pois ja annoin kuivua ennen pesua.

Tämä on oma "resepti" värjäyksille ja tällä tavalla sain viimekesänä hyviä tuloksia. Oppikirjojen mukaan ei tainnut mennä tässä(kään) keitoksessa mikään kohta... Tätä vyyhtiä värjätessä meinasin revetä, kun tiuhaan tahtiin kurkkiessani, lanka näytti aina vaan kirkkaammalta ja kirkkaammalta! Värjäyksessä kaikki tekijät on muuttuvia, lehdet eri aikaan kesästä jne. Ja sehän tässä tekeekin värjäyksestä niin koukuttavan, kun lopputulos on aina yllätys. Tämä on tietenkin minun tapani ja oma värjäysleikkini! Värjäyksiä tulee tehtyä varmasti paaaaaljon tässä kesän mittaan, joten...

Hyvää toukokuun loppua ja kauniita kevätpäiviä!
28 kommenttia:

Omppumato kirjoitti...

Ihana peitto.
Minustakin lankojen päättely on aika ikävää. Itse neulominen on paljon mukavampaa :).

Susu kirjoitti...

Voi miten ihana peitostasi tulikaan! Ja kaikki värit sointuvat toisiinsa - se on yks näistä luonnonvärien hienouksista.
Mä sain tänään aikaseks raparperista ikävänbeessiä mutta laitoin uuden vyyhdin likoomaan jälkiliemeen yöksi ja aamulla hellatulella taas keitellään. Saas nähdä mitä tällä kertaa...

Sude kirjoitti...

Kauniit rauhalliset värit peitossa.

Zzz kirjoitti...

Todella nätit värit.

Kannattaa yleensä käyttää aikaa sen suunnitteluun, miten päättelystä ja kiinnittämisestä pääsee mahdollisimman helpolla.

Teen tosin tällä hetkellä jämälangoista palapeittoa, minkä rytmi pitää suunnitella vasta sitten, kun kaikki palat on neulottu ja näkee, mitä on tarjolla :). Eli Yhdistäminen jää viimeiseksi ja se voi olla tosi tylsää..

Katju kirjoitti...

vähän samaa ideaa mun torkkupeitossa tulossa, tosin teen palasina ja sit tuleekin vastaan se haaste, että ne pitäis ommella yhteen.

raita kirjoitti...

Kyllä sopii kauniisti tuo dominotekniikka ja kasvivärjätyt langat yhteen!

Hannaliini kirjoitti...

Kaunis peitto! Kuulostaa mukavalta tuo päättelyn vähäisyys...

knea kirjoitti...

Voi että on kaunis tämäkin peitto!

Mari kirjoitti...

Kaunis peitto, kuten se edellinenkin. Voin hyvin kuvitella, että domino-kiintiö on hetkeksi täynnä :) Värjääminen on tähän asti kuulostanut aina todella monimutkaiselta ja hankalalta, sinun kertomanasi se kuulostaa niin kovin helpolta!

Birgitta kirjoitti...

Ihana peitto ja niin kauniit värit.

MammaMyy kirjoitti...

Ihana! Kauniin rauhalliset värit.

Seijasisko kirjoitti...

Kaunis peitto.<3

Elina kirjoitti...

Upea peitto.Kauniit värit.

MariL kirjoitti...

Upea peitto! :)

TeSa kirjoitti...

Värjätyissä langoissasi on ihanat värit.
Kaunis peitto, kuten ensimmäinenkin.

Maikki kirjoitti...

Kylläpä on kaunis! Värit käyvät yhteen aivan huikaisevan ihanasti, samoin tuo asettelu. Kylläpä teidän nyt passaa köllötellä! :)

Heidi kirjoitti...

Ajattelin heti, että langat on varmasti värjätty kasviväreillä. Värimaailma on kauniin rauhallinen ja jokainen sopii niin hyvin yhteen naapurinsa kanssa. Kaunis :) .

Eija kirjoitti...

Siis taas kerran aivan ihana peitto! Ja värit ovat aivan ihania! Dominoja vielä jossain vaiheessa kokeilen, samoin kun värjäystäkin, kirjan kasvivärjäyksestä olen jo hankkinut ;-)

Samaa vikaa minussakin eli yhteenompelu ja lankojen päättely eivät kuulu mielipuuhiini.

Tuija kirjoitti...

Ahaa, täälläkin kasvivärjättyjä lankoja (tai minullahan ei ilmeisesti varsinaisesti kasvivärjättyjä, mutta luonnonväreillä värjättyjä kuitenkin). Kauniit värit peitossasi ja aikamoisen ison työn olet tehnyt!

Ingi kirjoitti...

Kaunis peitto ihanan lempeissä väreissä!

Oranssi kirjoitti...

Mmmmmmm. Nammmskis.

Marjut kirjoitti...

Taas niin kaunis peitto! Hyvä, jos sait kaikki värjätyt langat menemään, sitten voit jälleen värjätä lisää:)

Pirena kirjoitti...

Olisi minunkin pitänyt viimekesänä aloittaa vaan tuollainen peitto, niin olisi jo valmis. Sinun on niin rauhallisen sävyinen.

Pirjo kirjoitti...

Aivan ihania nämä sinun peittosi.

RANTAPUIKKO kirjoitti...

Tämäkin peitto on ihana..

Mammutti kirjoitti...

Kiitoksia, kiitoksia kommenteistanne!

Leena kirjoitti...

Ihana peitto

Marle kirjoitti...

Tämä on aivan ihana. Värit niin kauniit. Joskus opettelen tuon dominotekniikan, mutta en ihan vielä ; )